Tel: +359 878 805088
E-mail: info@taxirusebucharest.com

Тук може да намерите информация за някои от по-интересните забележителности в област Русе.

Скален манастир "Свети Димитър Басарбовски"

Скалнен манастир "Св. Димитър Басарбовски" е един от двата (заедно с Разбоишки манастир) действащи скални манастири на територията на съвременна България. Намира в непосредствена близост до Русе, край село Басарбово, в скалите край река Русенски Лом. Изсечен е в скалния масив и до него водят 48 скални стъпала. Начало си води от XIII век, когато множество скални манастири се изграждат в територията на Втората българска държава. През 1978 скалният манастир "Свети Димитър Басарбовски" е обявен за археологически паметник на културата от местно значение, а от пролетта на 2013 е един от Националните обекти на България.

Ивановски скални църкви

Ивановските скални църкви се намират в близост до Русе, край село Иваново. Църквите и всички помещения край тях образуват големия скален манастир "Свети архангел Михаил", основан през XIII век. Има разклонена мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом и свързани с пътеки и скални стълби. Отличават се от другите запазени скални манастирски комплекси в България с добре запазените си стенописи. Ивановските скални църкви са един от деветте български обекта, вписани през 1979 в листата на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство.

Средновековен град Червен

Средновековен град Червен се намира на около 35 километра южно от Русе, край село Червен, в границите на природен парк Русенски Лом. Градът е наследник на византийска крепост от VI век и достига разцвет през XIV век, когато неговата територия нараства значително - около 1 кв км и се превръща в стопански център с развити желязодобив, строителство и дървообработване, битови и художествени занаяти. Археологически обект с голям принос за изучаването на средновековната българска култура. Средновековен град Червен е национален археологически резерват от 1965.

Пещера "Орлова чука"

Пещера "Орлова чука" се намира на около 35 км от Русе, близо до село Пепелина. Открита през 1941 от овчар, а през 1957 е благоустроена. Пещера "Орлова чука" е на второ място по дължина в България, след пещерата "Духлата", с обща дължина на галериите над 13 500 м. Температурата в пещерата е относително постоянна през цялата година (14°C). В нея са открити останки от праисторически хора и мечки. Целогодишно се обитава от общо 14 вида прилепи,катотри от тях са включени в Световния червен списък. Проучванията на пещерата продължават и до днес. Днес за посетителите са достъпни и осветени около 3 км от пещера "Орлова чука", като в нея се влиза само с екскурзовод. През 1962 е обявена за природна забележителност, а през 1978 за археологически паметник на културата от национално значение.

Село Екзарх Йосиф

Екзарх Йосиф е село в Северна България, разположено в източната част на Дунавска равнина. Намира се на 38 км югозападно от град Русе, край главен път Русе - София. Село Екзарх Йосиф е старо българско селище, чието име се среща в турските регистри още през 1680. В центъра на селото е построен паметник на загиналите от селото във войните. Има създадена етнографска сбирка на открито по инициатива на кмета на селото. Също така разполага със зоопарк с екзотични животни - камила, пони, фазани, щрауси, кози и др. Селото е единственото с празник на ябълката.