Tel: +359 878 805088
E-mail: info@taxirusebucharest.com

Тук може да намерите полезна информация за някои от най-интересните музеи в Букурещ.

Музей на Селото (Muzeul Satului)

Основан с царски указ през 1936 г., този завладяващ музей на открито, най-големият в Европа, обхваща около 30 дка на брега на езерото Херестрау в парк Херестрау. Той разполага с колекция от 50 сгради, представящи историята и дизайна на архитектурата на селските райони на Румъния.

Селски къщи със стръмни покриви, хамбари, сламени колиби, църкви и воденици от всички региони на страната са внимателно взети поотделно, изпратени до музея и възстановени, за да се пресъздаде изгледа на селото. През цялата година, музеят на Селото е домакин на специални събития, давайки възможност да наблюдавате народни занаятчии, показващи традиционни умения в тъкачество, грънчарство и други занаяти. Вещи от народните изкуства и занаяти са на разположение в магазина за подаръци на музея.

Национален музей на изкуствата (Muzeul National de Arta)

Водещия музей на изкуствата на Румъния е открит през 1948 г. в сградата с бившата Царска колекция, която включва румънско и европейско изкуство, датиращо от 15-ти до 20-ти век. Разположен в неокласическия бивш Царски дворец, разположен сред изобилие от исторически сгради като румънският Атенеум, църквата Крецулеску и Хотел Атина Палас-Хилтън, музеят в момента показва над 100 000 творби, разделени в две основни секции.

Неговата Национална галерия разполага с творби на големи румънски художници, включително Григореску, Аман и Андреску. Има и секция със склуптура на младия Бранкузи, която не можете да намерите никъде другаде, показваща как той напуска господаря си Роден, заради по-напреднала форма на изразяване. Европейската галерия, включваща около 15 стаи, показва малко известни художествени съкровища от харесваните Ел Греко, Моне, Рембранд, Реноар, Брьохе (баща и син), Сезан и Рубенс. Ако имате време, за да посетите само една галерия, нека е румънската. Това е най-пълната колекция от румънски произведения на изкуството в страната и много вероятно, в света.

Национален исторически музей (Muzeul National de Istorie al Romaniei)

Разположен в неокласическа сграда от 19-ти век, която някога е служила като основен пощенски клон в града, музеят предлага огромно представяне на вълнуващата историята на Румъния. Разположени в 41 стаи, експонатите разказват за развитието на страната от праисторически времена до 20-ти век. Връхна точка е Националната съкровищна зала, където посетителите могат да се насладят на ослепително представяне на около 3000 златни предмета, включително бижута и ценни неолитни артефакти.

Сред представените експонати са 12-те парчета от съкровищната колекция Пиетроселе от 4-ти век. Първо представена на световното изложение в Париж през 1867 г., тя е смятана за най-ценната съкровищна колекция в света (гробницата на Тутанкамон все още не била открита). Една година по-късно, колекцията била показана по време на Втората годишна международна изложба в Лондон, а през 1872 г. на Международното изложение във Виена.

Музей на румънския селянин (Muzeul Taranului Roman)

Отворен през 1906 г., музеят разполага с най-богатата колекция на народното творчество в Румъния, с над 90 000 артефакти, които проследяват пъстрия и разнообразен културен живот на румънския народ. Колекцията Керамика включва около 18 000 вещи, представящи най-важните грънчарски центрове в страната. Най-старата керамична вещ, намираща се в музея носи надписа 1746 г. Също толкова впечатляваща, колекцията Костюми включва почти 20 000 традиционни народни носии, някои датиращи от началото на 19-ти век, позволяващи на посетителите да вникнат в стила и традициите на румънските селяни.

Изложението ни потапя във всички аспекти на живота в румънското село. Експонати от селскостопански инструменти, килими, икони, мебели, фотографии и филми дават пълна картина на румънския фолклор. В една от галериите, може да видите дървена църква, а в друга, дървена селска къща. Още четири дървени църкви се намират в откритото пространство на музея. През 1996 г. музеят е обявен за Европейски музей на годината. Посетителите могат да си закупят вещи от регионалните занаяти и текстил в обширния магазин за подаръци на музея.

Национален геоложки музей (Muzeul National de Geologie)

Основан през 1990 г. под патронажа на Геоложкия институт на Румъния, Националния геоложки музей в Букурещ приветства посетителите с привличащи погледа колекции от минерали. Освен с тези колекции, музеят разполага и с раздели, посветени на различни геоложки отрасли като палеонтология, хидро-геологията, вътрешна и външна земна динамика и така нататък. Има ясен акцент върху геологията на Румъния. Впечатляващи колекции от минерали и кварцови образувания, характерни за района, могат да бъдат видяни тук, включително и добре представената геоложка структура на Румъния. Музеят притежава колекция от 80 000 проби от скали, фосили и минерали от Румъния.

Институтът също притежава радиометрична лаборатория. Освен това, дидактическата страна на института и музея се материализира в различни дейности и събития, в които институцията участва.

Сградата е построена през 1906 г. за Геоложкия институт на Румъния. Тя е проектирана от архитект Виктор Стефанеску, в неорумънски романтичен и необранковенещи стилове.