Tel: +359 878 805088
E-mail: info@taxirusebucharest.com

Тук може да намерите полезна информация за някои от най-интересните улици и площади в Букурещ.

Булеварда на Победата (Calea Victoriei)

Булеварда на Победата е най-старата и може би, най-очарователната улица в Букурещ. Построен през 1692 г., за да свърже Стария Княжески съд с двореца Могосоя, той първоначално е постлан с дъбови греди. Улицата става булевард на Победата през 1878 г., след победата в румънската война за независимост. Между двете световни войни, булеварда на Победата се превръща в една от най-модерните улици в града.

Разходете се по тази улица от площада на Победата до площада на Национално обединение, за да откриете някои от най-красивите сгради в града, включително двореца на Кантакузин, историческия площад Революция, Военния клуб, централата на ЦИК и Националния исторически музей.

Университетския площад (Piata Universitatii)

Гъмжащ от тълпи и трафик от рано сутрин до късно през нощта, тази област е една от най-популярните места за срещи в Букурещ. Площадът обединява някои забележителни архитектурни шедьоври на всеки от четирите си ъгъла, като се започне с Университета в Букурещ, Факултет по Архитектура, Националния театър в Букурещ, болница Колтея и неината неокласическа и прекрасна църква (1702-1794) и двореца Суту, понастоящем приютяващ Историческия музей на Букурещ.

В средата на площада, на малък остров, 10 каменни кръста отдават респект на жертвите, убити по време на революцията през 1989 г. Под площада има подземен проход с магазини и заведения за хранене, което позволява на пешеходците да преминават от едната страна на площада до другата, както и до станцията на метрото.

Площад на Победата (Piata Victoriei)

Площада на Победата (румънски: Piata Victoriei) е централно кръстовище в центъра на Букурещ, където се пресичат булеварда на Победата, булеварда на индийския моряк Катарджу, булевард Ян Хуняди, булевард Киселеф, булевард Йон Михалаче и булевард Николае Титулеску. Известен е с близостта си до големите офис кули и правителствени сгради.

Триумфалната арка (Arcul de Triumf)

Първоначално построена от дърво през 1922 г. в чест на храбростта на румънските войници, които са се сражавали в Първата световна война, Букурещ завършва собствената си Триумфалната арка с гранит от Дева през 1936 г. Проектирана от архитекта Петре Антонеску, арката се извисява на 30 метра. Вътрешно стълбище дава възможност на посетителите да се изкачат до върха за панорамна гледка към града. Скулптурите, красящи структурата, са създадени от водещи румънски художници, включително Йон Жалеа, Константин Медреа и Константин Бараши.

Площад Революция (Piata Revolutiei)

Площада добива световна известност, когато телевизионните станции по целия свят излъчват последните моменти на Николае Чаушеску на власт на 21 декември 1989 г. Стоейки тук, на терасата на бившата централа на комунистическата партия, Чаушеску се втренчил невярващо, когато хората се събрират на площада по-долу, обърнати към него. Той избягал от ядосаната тълпа в бялия си хеликоптер, само за да бъде заловен извън града няколко часа по-късно.

Значението на площада датира много от преди драматичните събития от революцията през 1989 г. От другата страна на площада се издига бившия Царски дворец, сега приютяващ Националния музей на изкуствата, зашеметяващия румънски Атенеум и историческия Хотел Атина Палас. В южния край на площада, можете да посетите малката, но красива църква Крецулеску.